Hjemmelavet ketchup med rosiner

Hjemmelavet ketchup med rosiner

Hjemmelavet ketchup med rosiner

Jeg har en stor last: Ketchup! Jeg elsker ketchup og bruger det jævnligt. Jeg har ofte fået af vide at ”det ødelægger maden” at spise ketchup til og det forstår jeg ganske enkelt ikke. Man må hælde sovs ud over det hele, det er helt fint, men ketchup – nej det ødelægger jo maden.

Her i huset har vi kun et mærke ketchup og det er ikke til diskussion 🙂

I går var jeg så en tur inde hos min ”grøntsagspusher” på Nørrebro og kom blandt andet hjem med 3 kilo blandede små tomater.  Jeg foretrækker små tomater da de efter min mening smager af mest, men det var ikke lige planen at jeg skulle have så mange. Spørgsmålet var så: ”Hvad skulle jeg bruge dem til?” Da jeg allerede tidligere på sommeren havde lavet tomat chutney og ovntørrede tomater skulle jeg finde på noget nyt. Jeg besluttede mig derfor at kaste mig ud i ketchup, som jeg faktisk aldrig har lavet før. Jeg ville se om en hjemmelavet ketchup kunne ”hamle op” med den købte ketchup. Jeg havde mine tvivl.

Når man skal lave ketchup er mulighederne mange – rigtig mange. Jeg besluttede mig derfor at teste to forskellige variationer. En med rosiner og en anden med peberfrugt, æble og brun farin. Nedenfor kan du se opskriften på den 1.varitation. Denne opskrift var god, men jeg må indrømme at jeg har et had/kærlighedsforhold til rosiner og derfor vandt den anden på målstregen.

Opskrift til ca. 3 syltetøjsglas
Info: Denne opskrift tager længere tid at lave.

Ingredienser
100 g løg
2 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
400 g tomater (jeg havde lige købt en kasse blandede små tomater og brugte dem, men alle typer kan bruges)
400 g hakkede tomat på dåse
110 g rosiner
5 spsk. æbleeddike
Salt og peber
Paprika
Chili
Atamon

Hjemmelavet ketchup med rosiner

Fremgangsmåde
Start med at snitte løg og hvidløg, kom det på en varm pande med 1 spiseskefuld olivenolie og svits det i 5 minutter.

Skyl tomaterne, hak dem groft og kom dem op i en gryde. Samtidig tilsættes hakkede tomater fra dåse, løg, hvidløg, rosiner, æbleeddike, resten af olivenolien og rosinerne. Du kan med fordel holde lidt rosiner tilbage indtil ketchuppen skal smages til, da mængden afhænger af hvor søde tomater du anvender.

Tilsæt lidt krydderier og lad det simre under låg i ca. 35 min. Rør løbende i gryden da det kan brænde på.

Når tomaterne er møre skal hele grydens indhold hældes op i en blender. Blend det godt til det har den rette konsistens.

Kom de snittede grøntsager op i en gryde sammen med løg og hvidløg og tilsæt også hakkede tomater, æbleeddike, salt, peber og brun farin. Jeg anbefaler dig at holde noget brun farin tilbage til når ketchuppen skal smages til, da mængden afhænger af hvilke tomater du bruger.

Nu skal grøntsagerne simre i gryden under låg i ca. 45 minutter til grøntsagerne er møre. Rør jævnligt i gryden så du ikke risikerer at det brænder på.

Vær opmærksom på, at det bliver en smule tykkere når det er koldt. Ketchuppen skal desuden smages til kold. Tag derfor en spiseskefuld op på en tallerken og se om det har den rette konsistens og smag. Tilsæt evt. mere sukker/salt eller hvad der måtte mangler for at opnå den ønskede smag.

Hvis konsistensen er for flydende koger du det ved svag varme uden låg indtil den ønskede konsistens opnås.

Til sidst skylles glas i atamon, som ligeledes tilsættes i ketchuppen for at forlænge holdbarheden.