Jordbær:rabarber syltetøj med vanilje, hyldeblomst og citron

Jordbær/rabarber syltetøj med vanilje, hyldeblomst og citron

Jordbær:rabarber syltetøj med vanilje, hyldeblomst og citron

Her kommer den – min favorit syltetøj. Jeg synes den smager SÅ godt ovenpå en ostemad, mit skyr og müsli, i pandekager  osv.

Det der gør den til min favorit er, at den kombinerer så mange lækre søde og syrlige ingredienser at den har så mange smagsnuancer.

Det er sidste udkald for at lave syltetøjet med friske jordbær, selv lavede jeg den sidst i juni lige inden jeg tog på sommerferie. Da jeg så kom hjem efter en fantastisk ferie i Myanmar og Thailand havde jeg glemt alt om at lægge opskriften på bloggen. Så her er den, bedre sent en aldrig, heldigvis har jeg lige set den anden dag, at der stadigvæk er danske jordbær og rabarbere at finde i supermarkederne. Alternativt kan man jo bruge frosne.

Jordbær/rabarber syltetøj med vanilje, hyldeblomst og citron

Opskrift til ca. 4 syltetøjsglas alt efter størrelse

Ingredienser
750 jordbær
250 g rabarber
1 kg lys rørsukker
1 stanger vanilje
1/2 økologisk citron
5-10 spsk koncentreret hyldeblomstsaft (mængden afhænger af hvor koncentreret det er)
Atamon
Geleringspulver med konserveringsmiddel

Fremgangsmåde
Skyl og skær jordbær og rabarber i mindre stykker og kom det i en gryde og tændes ved middel varme.

Skær vaniljen igennem og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med en spsk rørsukker og kom det derefter i gryden med 800 g af sukkeret og vaniljestangen.

Skyl citronen og riv skrællen fint og kom den derefter i gryden med hyldeblomstsaften og lad det simre i ca. 10 minutter ved svag varme til rabarberen er mør. Pas på syltetøjet ikke brænder på.

Imens skoldes syltetøjsglassene i kogende vand og derefter i atamon.

Når rabarberne er kogt møre tilsættes geleringspulver med konserveringsmiddel. Lad det simre videre ved svag varme nogle minutter. Tag derefter en spsk af syltetøjet op på en tallerken og lad det blive koldt. Du kan nu se om det har den rette konsistens samt smage om der skal tilsættes de sidste 200 g sukker og evt. mere hyldeblomst saft. Det er bedst at putte lidt i af gangen, for at undgå syltetøjet bliver for stift og for sødt. Så smag dig frem og vær opmærksom på at du skal smage det til når det har fået lov til at køle af på tallerkenen da det godt kan smage anderledes kold.

Jeg foretrækker at der ikke er klumper i denne syltetøj, og kommer det derfor altid i blenderen og giver det en meget kort tur deri.

Til sidst hældes syltetøjet på glas og lukkes straks. Voila! Så er der sommer på glas til de næste mange måneder.