Stuvet hvidkål med frikadeller

Stuvet hvidkål med frikadeller

Stuvet hvidkål med frikadeller

Stuvet hvidkål med dunser – det er en ”farlig” opskrift at kaste sig ud i, for jeg ved at der er mange forskellige måder/meninger om hvordan det skal laves.

Jeg tager chancen og giver jer en opskrift på det. Opskriften er inspireret af den måde min egen mor laver det på og godkendt af min kæreste så der er ingen tvivl om, at det er en god opskrift. Hvorfor så det? Det er ganske enkelt fordi stuvet hvidkål ikke ligefrem er min livret. Jeg kan da godt spise det – jo vist. Jeg har da også lavet det flere gange, men kan jeg snige mig udenom og spise frikadellerne med en rugbrød og grønsager til så gør jeg det. Faktisk vil jeg vove og påstå, at det ikke kan laves på en spændende måde – stuvet hvidkål er og bliver stuvet hvidkål. Det kan og skal ikke piftes op så enten er man til det eller så er man ikke.

Vi bor så en af hver slags her i det lille hjem. Det er derfor ikke så ofte vi får det, men når vi gør vil begejstringen ingen ende tage – Opskriften er derfor til 4 personer, så er der nemlig til 2 dage 🙂

Som du måske har bemærket på mine andre opskrifter så kan jeg godt lide at lave forholdsvis sund mad (her ser vi lige bort fra min hang til kager :-)) Den her opskrift er lidt en undtagelse. Skræmmer fløden dig, kan du altså godt nøjes med mindre fløde og så komme mere mælk i.

Opskrift til 4 personer

Ingredienser
Stuvet hvidkål
1 kg hvidkål
2 dl fløde
2 dl mælk
1,5 dl vand (som hvidkålen er blevet dampet i)
25 g smør
35 g mel
Salt og peber
Muskatnød

Frikadeller
50 g løg
500 g svinekød ca. 5 %
1 æg
1 ½ dl mælk
40 g mel
Salt og peber
Muskatnød
Smør til stegning

Stuvet hvidkål med frikadeller

Fremgangsmåde
Snit løg fint og kom det op i en skål sammen med svinekød, æg, mælk, mel, salt, peber og muskatnød.

Pisk frikadellefarsen godt med elpiskeren og stil det derefter i køleskabet – gerne ½ time hvis der er tid til det ellers bare indtil hvidkålen er sat over.

Fjern de yderste grove blade fra hvidkålen og snit 1 kg i mindre stykker.

Kom lidt vand i en gryde og bring det til kogepunktet, tilsæt derefter den snittede hvidkål samt lidt salt og damp det i ca. 7 minutter alt efter hvor fint det er skåret. Der skal stadigvæk være lidt bid i.

Tænd en pande ved middel varme og kom en klat smør på.

Form frikadellerne  med to spiseskeer så de bliver lige store og steg dem på panden cirka 4-5 minutter på hver side – til de er gennemstegte. Når du første gang skal se om de skal vendes så start med at checke den frikadelle du kom på først og vend dem så i samme rækkefølge. Frikadellerne skal sandsynligvis gøres over 2 gange da de ikke alle kan være på panden på en gang.

Når hvidkålen er færdigdampet hældes der 1,5 dl af vandet op i et decilitermål eller tilsvarende. Resten af vandet hældes ud – vær obs. på at du får så meget vand hældt fra som muligt. Kom hvidkålen over på en tallerken/i en skål.

Varm gryden op med smør, vand, fløde og 1 dl. mælk. Resten af mælken blandes med mel i en meljævner som kommes i gryden når de resterende ingredienserne i gryden er blevet varmet op under omrøring.

Skru ned for varmen på komfuret til lav varme og kom hvidkålen op i gryden og smag til med salt, peber og revet muskatnød og rør det godt sammen.

Så skulle både frikadellerne og den stuvet hvidkål gerne være klar til servering.

Hvis du har lyst kan du spise det sammen med kartofler, rugbrød, snittede grønsager eller ganske enkelt som det er 🙂