Risengrød med et twist af appelsin og hasselnødder

Risengrød med et twist af appelsin og hasselnødder

Risengrød med et twist af appelsin og hasselnødder

Så er det endelig tid til risengrød igen. Jeg elsker grød i alle afskygninger. Diverse udgaver at havregrød, køleskabsgrød (havregryn der blandes med forskellige lækkerier og trækker i køleskabet natten over), risotto og alt hvad der minder det mindste om grød – derfor elsker jeg også risengrød.

Jeg husker da jeg var barn og vi skulle have risengrød. Det bedste var når gryden med risengrød fik lov til at blive pakket ind i et tæppe og i min dyne i sengen – så var den dejlig varm når det var sengetid… Hvilket jo ikke var så længe efter aftensmaden dengang.  I dag når jeg selv laver det, er tiden/tålmodigheden dog sjældent til at grøden liver pakket ind under dynen så den bliver kogt på komfuret.

Risengrød er en klassiker, som nogle mener kun kan spises på en måde: med kanel blandet med sukker og en smørklat smør. Jeg har dog eksperimenteret lidt med denne klassiker – den er stadigvæk genkendelig, jeg har dog bare tilføjet lidt appelsin til grøden, kardemomme og hasselnødder til topping og fjernet smørklatten. Smørklatten kan selvfølgelig kommes på hvis man ikke kan undvære den.

Opskrift til 4 personer

Ingredienser
Grød
270 g grødris
3 ½ dl vand
13 dl letmælk
1 tsk salt
6 spsk appelsinsaft
Skal fra ½ appelsin

Topping
60 g hasselnødder
30 g sukker
1 ½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
evt. lidt smør

Risengrød med et twist af appelsin og hasselnødder

Fremgangsmåde
Kom vand i en gryde og bring det i kog.

Tilsæt grødris og kog det et par minutter – rør i gryden løbende.

Hæld mælken op i gryden sammen med 1 tsk salt. Grøden skal nu bringes op til kogepunktet og simre under låg i ca. 35 minutter.

Det er vigtigt, at du jævnligt rører i gryden for at sikre, at det ikke brænder på.

Grøden sætter sig lidt når den tages af varmen, så hvis den er lige til den tynde side når grødrisene er færdigkogte så bliver konsistensen helt perfekt.

Mens grøden simrer rives skrællen fra ½ appelsin og saften presses ud og begge dele tilsættes når grøden mangler et par minutter.

Derefter hakkes hasselnødder groft – du kan evt. riste dem lidt på panden da de dermed får en kraftigere smag.

Bland rørsukker med kanel og kardemomme i en lille skål og så er du klar til at sætte tænderne i en anderledes men lækker risengrød.