Brændte mandler 3 varianter

Brændte mandler i 3 varianter

Brændte mandler 3 varianter

Brændte mandler hører sig julen til hvis du spørger mig. Det er et must hvert år når jeg kommer forbi en af sælgerne på strøget, hvis brændte mandler man kan dufte på lang afstand, at købe et kræmmerhus med hjem.

Det skete også for et par uger siden og det inspirerede mig til en opskrift – eller rettere sagt 3. Efterhånden som jeg fik spist mig gennem posen kom jeg den idé, at udover de klassiske brændte mandler kunne det være lækkert med et strejf kanel/vanilje eller lakrids.

Jeg har derfor eksperimenteret i køkkenet og er nu kommet frem til nogle gode opskrifter… Så gode at jeg har været nød til at gemme mandlerne lidt væk for tager jeg første en, ja så smager den altså af flere.

Jeg har lavet denne opskrift efter at man laver 2 af varianterne så man har lidt forskelligt at hygge sig med.

Opskrift til en god skålfuld brændte mandler

Ingredienser
200 g mandler
150 g sukker
1 dl vand

Ovenstående er de eneste 3 ingredienser du skal bruge for at lave de klassiske brændte mandler.

Hvis du vil lave ½ af ovenstående portion med et strejf af kanel/vanilje skal du desuden bruge 2 tsk kanel og 1/2 tsk vaniljepulver eller kornene fra ½ stand vanilje.

Vil du lave brændte mandler med et strejf af lakrids skal du desuden bruge ca. 2 tsk. af Jackob Bülows raw liquorice powder lakridspulver/Urtekrams lakridsrods eller rålakrids pulver. Det er en ca. mængde da det afhænger af hvilken lakrids du bruger samt hvor kraftig en smag af lakrids du ønsker.

Brændte mandler 3 varianter

Fremgangsmåde
Jeg vil starte med at sige, at det er rigtig nemt at lave brændte mandler – Når man lige har teknikken. For at få den, er det en rigtig god idé at man bliver stående ved komfuret under hele processen og har godt med tålmodighed hvis ikke risikerer man at de enten bliver brændte eller omvendt ikke får nok og derfor ikke bliver sprøde. Jeg har lavet en grundig vejledning så du ikke skulle være i tvivl.

Start med at komme mandler, sukker og vand på en pande og varm det op ved middel/høj varme indtil det smelter det tager et par minutter. Rør jævnligt rundt i massen.

Skrue ned for varmen til middelvarme og lad masse står og simre/boble i omkring 8 minutter fortsæt med at røre jævnligt i massen. Vandet vil efterhånden fordampe og på kort tid vil massen gå fra at være flydende til at være lys og klumpende og sætte sig fast på mandlerne.

Hvis du vil lave 2 forskellige slags, skal du her hælde halvdelen af mandlerne over på en tallerken.

Skru ned til svag varme og drys den ønskede smagsvariant over mandlerne – hvis du ønsker de klassiske skal du intet gøre. Du skal nu røre rundt i mandlerne hele tiden. Hvis de får for længe nu begynder de at karamellisere/sukkeret smelter igen og mandlerne bliver blanke. Du skal derfor stoppe lige når sukkeret så småt begynder at smelte – så bliver de meste sprøde.

Hæld mandlerne ud på et stykke bage papir og lad dem køle af, inden de kommes i en lufttæt beholder.

Gentag de sidste to punkter med den anden halvdel af mandlerne på en ny ren pande.